“Blikvanger! De fotografie van Nico van der Stam” 13 maart t/m 7 mei 2016

March 13, 2016 12:00 am Published by
Nico van der Stam

“Blikvanger! De fotografie van Nico van der Stam”
13 maart t/m 7 mei 2016

De opening vindt plaats op zaterdag 12 maart 2016 in WM Gallery van 17:00 tot 19:00 uur.
Hannie van der Stam van Ooijen zal aanwezig zijn tijdens de opening.
Blikvanger! Als er iets was wat Nico van der Stam goed kon dan was het wel een sterk beeld zien en vastleggen. Altijd met een camera om zijn nek, klaar om te schieten als iets zijn aandacht trok. Nico van der Stam (1925-2000) behoort tot de canon van de Nederlandse fotografie.

Nico van der Stam
Miles Davis (C) Nico van der Stam
Nico van der Stam
Jimi Hendrix (C) Nico van der Stam

 

Van der Stam werd vooral bekend door zijn pop-fotografie uit de jaren zestig en zeventig. Als autodidact ging hij geregeld zelf op stap naar optredens van bekende en minder bekende pop en jazz artiesten waar hij foto’s van nam. Vervolgens wist hij vliegensvlug afdrukken te maken en meteen door te sturen naar de redacties van bijvoorbeeld Hitweek Muziek Expressen diverse Omroepbladen om gebruikt te worden. Om aan de groeiende vraag naar popfoto’s te kunnen voldoen opende Nico van der Stam in de jaren 60 een fotostudio in de Van Eeghenstraat. Ook werkte hij in opdracht van platenmaatschappijen en reclamebureaus waarvoor hij honderden platenhoezen en reclamecampagnes maakte. In enorme oplagen werd zijn werk in Nederland verspreid in onder andere de immens populaire Rijam schoolagendareeks. Naast jazzmuzikanten en popartiesten (o.a. Miles Davis, Jimy Hendrix, Mick Jagger, Rolling Stones, David Bowie, Dusty Springfield, Johnny Jordaan, André van Duin, Marlène Dietrich, Charles Aznavour) maakte hij ook veel foto’s van theatergezelschappen, schrijvers, acteurs, actrices en andere bekende Nederlanders. Van der Stam’s meedogenloze blik viel ook geregeld op (on)gewone situaties op straat, waarvan hij talloze klassieke beelden heeft gemaakt. Van der Stam was, in het kort, een fotografische alleskunner, een virtuoos zonder pretenties.

Zestien jaar geleden organiseerde WM Gallery de tentoonstelling Bij ons in de… van Nico van der Stam. Zestien jaar na dit daverend succes zijn de curators van WM Gallery naar de oude fotostudio van Nico van der Stam gegaan om te kijken naar materiaal gevonden door zijn weduwe Hannie van der Stam van Ooijen.
Wat zij vonden was een heel retrospectief van deze fotografische meester niet alleen een retrospectief van de fotograaf zelf, maar ook die van Nederland vanaf de jaren 50 tot en met begin jaren 90. Met groot genoegen nodigt WM Gallery u uit om deze gevonden parels te bezichtigen.

>>> EEN RADIO INTERVIEW:
DOOR FABIOLA VEERMAN (12-03-2016)
De Blinkvangers van Nico van der Stam
>>>

Zaterdag 12 maart opende WM Gallery haar deuren voor de vintage prints van allround fotograaf Nico van der Stam (1925-2000). De foto-expositie “Blikvanger”, is een ode aan het werk van Nico van der Stam die bekend werd door zijn popfotografie, maar ook zijn waanzinnige blik voor het ongewone op de straat. Hannie van der Stam van Ooijen, weduwe van Nico vond het na 16 jaar tijd om zijn werk opnieuw in het licht te zetten. Het overzicht laat tevens nogmaals zien dat Nico van der Stam terecht behoort tot de Canon van de Nederlandse fotografie. Ik sprak hierover ook met fotograaf Govert de Roos, ooit assistent van Nico en curator Sebastian Rypson.
>>>
Nico van der Stam
Phil Bloom, 1967 (C) Nico van der Stam
Nico van der Stam
(C) Nico van der Stam
Nico van der Stam
Kunst op Straat, 1958 (C) Nico van der Stam
Nico van der Stam
Vleesch voor Honden en Katten, 1954 (C) Nico van der Stam
Over Nico van der Stam door Michiel Wijnbergh

“Toen ik al fotograaf was, maar nog niet echt mijn draai had gevonden, kwam ik in 1981 bij Nico van der Stam terecht. Hij wilde mij wel hebben als assistent. We liepen continu met twee kleinbeeldcamera’s om onze nek: in de ene zat een diafilm, in de andere zwartwit. Soms verkocht hij zo’n foto al de volgende dag, maar het kon ook drie jaar duren voor hij er iets mee kon doen. Stilaan bouwde hij zo wel een gigantisch archief op.

Nico was vooral bezig met werk, dat makkelijk verkocht, bv voor educatieve uitgeverijen. Hij had flair en een geweldig commercieel inzicht, dat hij ook met mij deelde. We gingen vaak samen op stap, en dan fotografeerden we alles, wat los en vast zat, ook als er op dat moment geen vraag naar was, “Dat is goed voor later” zei Nico dan. Wat hij me ook heeft geleerd, is hoe je een archief opzet en beheert. En dat alles in korte tijd, want ik ben maar ongeveer een half jaar bij hem geweest. Na mijn praktijklessen bij Nico ben ik niet meer als assistant bij andere fotografen geweest; in 1982 ben ik definitief voor mezelf begonnen”.

Nico van der Stam
(C) Nico van der Stam, Spain
Nico van der Stam
(C) Nico van der Stam, Amsterdam

 

Nico van der Stam
Nico van der Stam, foto. Govert de RoosNico van der Stam
Nico van der Stam met Paul Huf en Cor Jaring, opening 2000 (C) WM Gallery
Tentoonstellingen / Exhibitions:

   1958 – Amsterdam, Café Eylders (Een combinatie / A Combination)
   1959 – Amsterdam, Galerie Cinq Mouches (met Cees van Veelen en Mark Douma)
   1966 – Hilversum, gebouw VARA (Straat fotografie / Street Photography)
   1967 – Castricum, Hotel De Rustende Jager
   1968 – Dordrecht, Tekengenootschap Pictura (Popfotografie / Pop-photography)
   1974 – Amsterdam Stedelijk Museum (World Press Photo / GKf)
   1984 – Amsterdam, Café Hohenwahn (Op’-art en de meiden van Nico van der Stam / Op’art and Nico van der Stam’s Women)
   1991 – Amsterdam, Nederlands Theater Instituut (portretten en podiumfoto’s / Portraits and Stage Photography)
   1992 – Amsterdam, Nieuwe Kerk (Het beslissende beeld /The Decisive Picture) Highlights of Dutch Photography in the 20th Century
   1993 – Edam, Jazz Club Mahogany Hall (Nico van der Stam Early Hour Jazz Photographer) 1994 – Rotterdam, Kunsthal (Rock Around the Camera, 40 year Pop Photography in The Netherlands)
   1995 – Amsterdam, Pro Picture/Pro Used (Quo Vadis, Nico’s keuze / Nico’s Choice)
   1996 – Amsterdam, Café De Pijp
   2000 – Amsterdam, WM Gallery (Bij ons in de…)
   2000 – Amsterdam, Melkweggalerie (De Bintangs in je Rijam)
   2007-2008 – Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar (Yesterday, Popfoto’s van Nico van der Stam)
  2016 – Amsterdam, WM Gallery (Blikvanger! De fotografie van Nico van der Stam)
HET PAROOL 17-03-2016 >>>
Nico van der Stam
DE FOTOGRAFIE VAN NICO VAN DER STAM
VINTAGE PHOTOGRAPHY
PRIJSLIJST / PRICE LIST (EURO’S) >>>

Nico van der Stam

 

Nico van der Stam
Miles Davis quintet with Miles Davis (trumpet), Paul Chambers (bass), Sonny Stitt (tenor sax), Jimmy Cobb (drums) and Wynton Kelly (piano)  (C) Nico van der Stam, 1960
Nico van der Stam
Edith Piaf’s shoes (C) Nico van der Stam
Nico van der Stam
(C) Nico van der Stam

 

Photo’s from de opening
Nico van der Stam
fot. Dutch den HollanderIntroduction: Paul Schablin.
The opening speech held photographer Govert de Roos, former assistant of Nico van der Stam.
Curator Sebastian Rypson also said a few words.
Nico van der Stam
fot. Cees van Veelen

 

Tags: