Harrie Blommesteijn “Oh What a Paradise it Seems” 25.01-16.02.2019

January 1, 2019 8:50 pm Published by

Oh What a Paradise it Seems

by

Harrie Blommesteijn

25 January through 16 February 2019

Opening: Friday January 25th 2019 at Gallery WM, Elandsgracht 35, 1016TN, Amsterdam

“La Vitta è Bella. Berlin, 2017 Das Olympische Dorf, 1936 Berlin. Part of a banner that’s still hanging there as a reminiscence of the innocence in those days

With the exhibition ‘Oh What a Paradise it Seems’ the Dutch photographer Harrie Blommesteijn has created an experiential exhibition that includes a selection of  his new work: impressions of the spectators at the launch of the Apollo 11, views of the remains of the 1936 Olympic Dorf in Berlin, compounded with images from Paris and Belgium and various videos and lightboxes. Despite the plethora of media and locations where the images were made, the subject matter and Blommesteijn’s sensibilities of drama towards certain moments and places, unite the exhibition into a coherent whole. His images are melancholic, impressionistic and unorthodox. 

The overall theme of his work is “ The World is as you Dream it” and asked about this he says:

“I am convinced that there’s a reality beneath the surface of what we see. And reality is an inadequate word since there seems to be not one reality but a multitude of realities, as if every one of us can create an own reality from this quantum-soup that we live in.
It means we create not only our own world, we also create our own destination. And the people around us do the same, though not all dreams are alike. 

Some of my work is more or less out of focus, a bit blurred. It’s an invitation to you all to build your own reality, to try and get a glimpse of this soup that we reconstruct into a steady and controlled image. The result is melancholic pictures of empty locations and landscapes but also images that are related to the dreams of mankind: the innocent dreams of children, the hope and dreams of people who believe we can create a better world, although reality is that we are looking at the stars but most of the time we end up in the gutter.” 

 ‘Oh What a Paradise it Seems’ is the title of a novel by John Cheever.

The artist will be present at the opening on Friday the 25th of January between 18:00 – 20:00 hrs at Gallery WM

 

Met de tentoonstelling ‘Oh What a Paradise it Seems’ heeft de Nederlandse fotograaf Harrie Blommesteijn een ervaringsgerichte tentoonstelling gemaakt met daarin een aantal van zijn nieuwe werken: impressies van de toeschouwers bij de lancering van de Apollo 11, uitzichten op de overblijfselen van Olympisch Dorf van 1936 in Berlijn, verrijkt met beelden uit Parijs en België alsmede verschillende video’s en lichtbakken. Ondanks de overvloed aan media en locaties waar de beelden zijn gemaakt, verenigt het onderwerp en Blommesteijn’s gevoeligheden van drama ten opzichte van bepaalde momenten en plaatsen de tentoonstelling tot een samenhangend geheel. Zijn beelden zijn melancholisch, impressionistisch en onorthodox.

Het algemene thema van zijn werk is “De wereld is zoals je het droomt” en daarover vertelt hij:

“Ik ben ervan overtuigd dat er een realiteit is onder de oppervlakte van wat we zien. En realiteit is een inadequaat woord, omdat er niet één realiteit lijkt te zijn, maar een veelheid van realiteiten, alsof ieder van ons een eigen realiteit kan creëren uit deze kwantumsoep waarin we leven.

Het betekent dat we niet alleen onze eigen wereld creëren, we creëren ook onze eigen bestemming. En de mensen om ons heen doen hetzelfde, hoewel niet alle dromen hetzelfde zijn.

Sommige van mijn werk is min of meer onscherp, een beetje wazig. Het is een uitnodiging voor jullie allemaal om jullie eigen realiteit te bouwen, om een glimp op te vangen van deze soep die we reconstrueren in een stabiel en gecontroleerd beeld. Het resultaat is melancholisch beeld van lege locaties en landschappen, maar ook beelden die verband houden met de dromen van de mensheid: de onschuldige dromen van kinderen, de hoop en dromen van mensen die geloven dat we een betere wereld kunnen creëren, hoewel de realiteit is dat we op zoek gaan naar de sterren maar meestal in de goot belanden. “

 ‘Oh What a Paradise it Seems’ is de titel van een roman van John Cheever.

De kunstenaar zal aanwezig zijn bij de opening op vrijdag 25 januari tussen 18:00 en 20:00 uur bij Gallery WM

 

“Hope and Dreams“ Spectators at the Apollo 11 launch

 

De Nederlandse fotograaf Harrie Blommesteijn (“Flowerstone”) kijkt met een bijna melancholieke blik naar onze wereld, een wereld waarin de mensheid droomt en omhoogkijkt kijkt naar de sterren maar vaak genoeg weer lijkt te eindigen in de goot.

Zijn werk maakt hij onder het overkoepelend  thema  “The World is As You Dream It’, verwijzend naar de gedachte bij onder meer de Sjamanen dat alles dat we om ons heen zien, heel deze wereld,  een onderdeel en misschien ook wel een afspiegeling van onszelf is en we er dus ook persoonlijk voor verantwoordelijk zijn, hoe machteloos dat soms ook maakt. Alles wat we doen is van invloed op ons bestaan, onze wereld, ons eigen leven.

We dromen als mensheid altijd van een wereld die beter is dan de huidige, hopen we dat we ooit in staat zijn om zo’n bijna utopische wereld te realiseren terwijl we ons tegelijkertijd realiseren dat we telkens weer teruggeworpen worden, een soort Sysiphus arbeid bijna.
Die gedachte vertaalt Blommesteijn in zijn werk op meerdere manieren. Zijn beelden zijn intuïtief, vaak impressionistisch en blurred, misschien ook wel om de hardheid van de werkelijkheid wat te verzachten maar meer nog om de toeschouwer de ruimte te geven en uit te dagen om een eigen beeld te vormen, een eigen verhaal te bedenken.
Misschien ook wel wil hij op die manier het besef te geven dat we zelf iets construeren, dat er geen scherpe werkelijkheid is, geen absolute waarheid.

De laatste jaren worden zijn beelden meer concreet , toont hij ons beelden die minder ‘vaag’ zijn maar daardoor op een andere manier tot nadenken stemmen. Hij toont zijn beelden veelal in de vorm van een installatie en gebruikt video en objecten en de ruimte om een verhaal te vertellen.

In de tentoonstelling ‘Oh What a Paradise it Seems’  is een deel te zien van de installatie, ‘Hope and Dreams’ met beelden van de mensen die naar de lancering van de Apollo 11 keken, handenwringend, juichend, Het was een periode dat de mensheid ook graag wilde ontsnappen aan een wereld die turbulent was, een tijd waarin de Vietnam oorlog diepe sporen trok en Martin Luther King en Kennedy werden vermoord. De vraag die zijn beelden en installatie opriep was ” zijn we wat opgeschoten sinds die tijd?

In deze nieuwe tentoonstelling roept hij opnieuw die vraag op, nu versterkt door het hekwerk dat de doorgang naar die ‘Hope and Dreams’ secuur afgrendelt, als symbool bijna voor de toenemende begrenzing in een wereld die eerder nog vrij en open leek te worden.

Het recente werk uit 2016 dat we hier tonen en waarin hij ons meeneemt naar de herinneringen aan het Berlijn van 1936 versterkt dat gevoel van melancholie, van het streven naar schoonheid en vooruitgang en het falen.

De Olympische Spelen in Berlijn aan de vooravond van WW II waren een markant moment, met Jesse Owens als grote ster en misschien wel een van de meest markante sporters aller tijden.
Het Olympisch Dorp waarin de atleten werden gehuisvest en konden trainen  is nu een monument van die tijd maar ook een monument van de vergankelijkheid van glorie, de vergankelijkheid van onschuld en de harde hand van de geschiedenis.

Het zijn ontroerende beelden om te zien waar Owens sliep en waar hij kon douchen, zeker in deze tijd waarin atleten tot de rijken ter wereld behoren en er 100 miljoen of meer wordt betaald voor een sporter. Fascinerend zijn ook de beelden van de onbevangenheid uit die tijd, nu als posters weer  aanwezig in een kaal en uitgewoond Olympisch dorp waar in het verdeelde Berlijn decennia lang de Russen de eigenaar waren. Even zo schrijnend zijn de beelden van de Beeltizer-Heilstätten, de ruines van een sanatorium die de geschiedenis vertellen van een roerig verleden.

 

“For Jesse Owens“ Berlin 2017 The bedroom of Jesse Owens at Das Olympische Dorf. The greatest athlete of last century, sharing a 3×4 room…

 

“Sweet memories no 3“ Berlin, 2007 Beeilt Heilstätte, remnants of the sanatorium where Adolph Hitler and Honecker stayed. It was abandoned by the Soviet Army in 1994.

 

“For St Hubert“ Nassogne, Belgium, 2009 At a beautiful sundown. No photoshop effect, straight from the camera. The world is…

 

opening 25 January 2019. Photo © Willem Overtoom

Media

Exhibition Overview Video

https://youtu.be/IOuoIVeQ_JI

 

Harrie Blommesteijn, photo © Pete Purnell

 

Gallery owner Paul Schäublin & Harrie Blomesteijn, photo © Pete Purnell

Tags: