Iwona Witkiewicz “Tulpen uit Amsterdam” 5.04 -28.04.2001

April 5, 2001 12:39 pm Published by

 


Iwona Witkiewicz ‘Tulips from Amsterdam’, painting
gallery wm

IWONA WITKIEWICZ – TULPEN UIT AMSTERDAM
5. – 28.04.2001 

“Intense indrukken van de wereld om mij heen dwingen mij te schilderen” zegt Iwona Witkiewicz (1947). Zij schildert figuratieve landschappen, stillevens, stadsgezichten, luchten en wateren. Maar bovenal de sfeer en de stemming die deze allerdaagse onderwerpen uitdrukken. Die stemming vangt zij spontaan in directe keurschakeringen. Want zonder heldere en frisse kleuren, bestaat het leven voor Witkiewicz niet. “Misschien heb ik wel een filter in mijn hersenen die de kleuren verandert, maar zo zie ik de werkelijkheid”.
In 1968 kwam zij vanuit Polen naar Nederland. Het zuidelijke karakter van Polen wordt dan ook gekarakteriseerd door uitbundigheid en gulheid, en dit weerspiegelt zich in het werk van Witkiewicz. Of de stilllevens nu uit bloemen, paprika’s, worteltjes of radijzen bestaan, of dat de onderwerpen bollenvelden, Friese meren of Spaanse dorpjes zijn, overal spat de kleur vanaf. (Muriel Rive) more


Iwona Witkiewicz ‘Tulips from Amsterdam’, painting
gallery wm

IWONA WITKIEWICZ
TULPEN UIT AMSTERDAM
5. – 28.04.2001 

“De wereld om me heen, de zee, de lucht, de oude stad van Amsterdam met steeds andere kleuren en lichten, grachten, bloemen zijn voor mij een bron van inspiratie. Tulpen in het bijzonder trekken mijn liefde en mijn aandacht. In olie / canvas maak ik gebruik van de oude “A la prima” techniek met behulp van naturele middelen. Mijn werk is figuratief maar niet zonodig precies. Heldere, intense kleuren, krachtige contrasten en “leven” in het schilderwerk zijn voor mij het belangrijkst (I. Witkiewicz)

Iwona Witkiewicz’s meest recente werken zijn te zien vanaf 8 April in Gallery WM, Elandsgracht 35 te Amsterdam. more

 

Tags: